miércoles, 25 de mayo de 2011

BENESTAR, UNA MESURA DIFÍCIL DE MEDIR///BIENESTAR, UNA MEDIDA DIFÍCIL DE MEDIR

En l'actualitat, ens ha tocat viure en una societat que tot ho medeix, que tot ho quantifica, que fa enquestes, qüestionaris, análisis i previsións fins hi tot del pas de les formigues. Avui en dia, ens preocupa treballar per pagar  les factures i , a poder ser, permetre'ns algun capritx; les sabates vermelles que portem tot el més veient a l'aparador que ens bé de pas anant cap a la feina (aquell que té la sort de tenir-ne), aquella jaqueta blava que té les costures mal fetes i es d'un color blau indefinit però que volem des de que va començar la temporada... Avui en dia ens preocupem per cada un dels cèntims que costa les nostres vides oblidant-nos que hi hauria d'haver coses que, com diu l'anunci de Master Card, no tenen preu.

Pero davant d'aquesta allau constant de dades i informació, els experts s'han topat amb una variable que els està resultant molt difícil d'encaixar dintre dels quadres, excels i paradigmes que amb tan d'esforç  han creat i promulgat pel món com els parámetres a seguir per al "bon funcionament" de la nostra societat, l'anomenada societat del benestar. Benestar, aquesta és la clau. Aquesta paraula es la que provoca estralls en els logaritmes de molts matemàtics, i ens podem preguntar... Perquè?
Segons el meu punt de vista, el problema es que "el benestar" es  un concepte inquantificable, subjectiu en excés i d'una alta capacitat de variabilitat ja que depèn del context global en que l'individu es troba, el context personal, la cultura de l'individu, pero sobretot depèn dels sentiments humans.
No tothom considera un mateixa situació com a benestar ja que no tothom la viu de la mateixa manera,ni li afecta de la mateixa manera. Tots hi cada un de nosaltres tenim els nostres somnis, utopies i prioritats, motiu pel qual el benestar per cadascún de nosaltres pot ser del tot diferent. Perquè dic això? doncs perquè avui, mentres fullejava un diari he vist uan noticia en la que hi havia com a titular que estaven realitzant una enquesta per mesurar el Benestar actual de la nostra societat. Al llegir-ho me quedat absorta ja que , inclu´s si reduíssim la mostra a un mateix país, i presuposant que tots els individus d'aquest parteixen de la mateixa base cultural, crec que sería imposible englobarlos a tots perquè no es posible generalitzar i afirmar que els del nord y els del sud comparteixen i/o prioritzen els mateixos valors, i el mateix d'est a oest.

Em sembla una frivolitat dir que actualment el benestar geenral del país no es el que hauriá de ser, o  que no es manté en els nivells que, segons els resultats obtinguts d'antigues enquestes, hauria de estar. Quí té la potestad per definir i diferenciar el què es considera dins dels paràmetres del benestar i què no? On hi ha la barrera i, sobretot, perquè quatre persones es creuen amb dret de marca-la i tatxar els resultats obtinguts de les enquestes com a veraços i inapelables? Perquè  han utilitzat una eina generalment reconeguda com les enquestes i/o qüestionaris?


El benestar d'un individu va més enllà de dades objectives i tan fredes com és l'accés a la vivenda, a una feina o al poder-se comprar alguna cosa en qualsevol botiga. El benestar d'un individu, crec que s'acosta més al concepte d' "ambient laboral", es a dir, a les relacions humanes que hom té arreu del món, tan en el seu entorn més directe com en el cas d' entorns que conèix per les diferents informacions que va rebent i amb el que, per X motius, s'hi sent o no identificat. El benestar d'una persona apel·la a les emocions que està sentint en un precís moment i també a un període concret de temps en el que potser la vida l'afavoreix, ha complert els somnis que desitjava fer reals, es troba a gust amb l'entorn que l'envolta i amb les relacions amb persones que li aporten alguna cosa positiva i l'ajuden a mantenir-se on és.... o potser tot el contrari. El benestar es tan altament fluctuant que hauria  d'estar prohibit intentar mesurar-lo.

Realment crec, però, que tenen raó els de l'article, el benestar del pais no es adecuat, pero es que ni el del nostre pais ni el de la resta de paisos "civilitzats" ja que, per diferents motius, avui en dia hem oblidat que vivim entre persones, el tracte entre uns i altres, el recolzament quan hi han problemes, les abrasades, els silencis compartits, els petons, el escoltar-nos i no només sentir-nos... tot això ho hem substituit per el anar de compres quan estic trista, el calalr i gaurdarme el què sento ja que no hi ha ningú a qui realment li importi i et vulgui entendre, fet que mai assegura que ho acabi aconseguint, l'ambicio´extrema per aconseguir objectius passant per sobre de persones que ens apreciem i estimem i viceversa. Hem aconseguit autoaixafar-nos a nosaltres mateixos i culpar el mo´n que ens envolta de no haver sigut honestos i assumit els errors comesos. Això es normal en un món on el més pintat passa la patata bullint al del costat i no hi ha mai represàlies.

El benestar es un somni, un estat que dificilment acabem d'aconseguir mai gràcies a la nostra condició humana inconformista tot hi així, a vegades, el podem arribar a tocar i inclús asaborir , pero no oblidem que les coses bones, per sort o per desgràcia, no duren eternament. Això també forma part de viure.







CASTELLANO:


En la actualidad, nos ha tocado vivir en una sociead que todo lo ide, que todo lo cuantifica, que hace encuestas, cuestionarios, análisis y previsiones hasta de los pasos de las hormígas. Hoy en día, nos preocupa trabajar para pagar las facturas y, a poder ser, permitirnos algún capricho; los zapatos rojos que llevamos todo el més viendo en el escaparate d ela tienda que nos viene de paso cuando nos dirijimos al trabajo (aquel que tiene la suerte de tenerlo), esa chaqueta azul que tiene las costuras mal hechas y es de un color azul indefinido pero que queremos des de que empezo´la temporada...Hoy en día, nos preocupamos por cada uno de los céntimos que cuesta nuestras vidas, olvidándonos de que deberiá haber cosas que, tal hi como dice el anuncio de Master Card, no tienen precio.


Però delante esta alúd constante de datos e información, los expertos se han encontrado con una variable que les está resultando difi´cil de encajar dentro d elos cuadros, excels y paradigmas que con tanto esfuerzo
han creado y difundido por el munso como parámetros  a seguir para el "buen funcionamiento" de nuestra sociedad, nombrada sociedad del bienestar. Bienestar, esta es la clave. Esta palabra es la que provoca adevaclesen los logaritmos de muchos matemáticos y, nos podemos preguntar....¿Porqué?

Según mi punto de vista, el problema es que "el bienestar", es un concepto inquantificable, subjetivo en exceso y de un alta capacidad de variabilidad ya que depende del contexto global en el que el individuo se encuentra, el contexto personal, la cultura del individuo, pero sobretodo depende de los sentimientos humanos.

No todo el mundo considera una misma situación como bienestar ya que no todos la vivimos de la misma manera, ni nos afecta de la misma manera. Todos y cada uno de nosotros  tenemos nuestros sueños, utopias y prioridades, motivo por el cuál el bienestar puede ser totalmente diferente entre nosotros. ¿Porqué digo esto? Porque hoy, mientras hojeaba un diario, he visto una noticia en la que habiá como titular que estaban realizando un estudio para medir el Bienestar actaul de nuestra sociedad. Al leerlo me he quedado absorta ya que, incluso si redujeramos la muestra aun mismo país, y presuponiendo que todos los individuos del mismo parten de la misma base cultural,creo que seria imposible englobarles a todos porque no es posible generalizar y afirmar que los del norte y los del sud comparten y/o priorizan los mismos valores, y los mismo con el este y el oeste.

Me parece una frivolidad decir que actualmente el bienestar geenral del país no es el que deberiá ser, o que no se mantiene en el nivel que, según los resultados obtenidos de antiguas encuestas, deberiámos de tener. ¿Quién tiene la potestad para definir y diferenciar el qué se considera dentro d elos parámetros del bienestar y qué no? ¿Dónde está la barrera y , sobretodo, porqué cuatro personas se creen con el derecho de marcarla y tachar los resultados obtenidos de las encuestas como verazes e inapelables? ¿Porque han utilizado una herramienta generalmente reconocida como son las encuestas y cuestionarios?


El bienestar de un individuo va más allá de datos objetivos y tan fríos como son el acceso a la vivienda, a un trabajo o al poderse comprar alguna cosa en cualquier tienda. El bienestar de un individuo, creo que se acerca más al concepto de "ambiente laboral", es decir, a las relaciones humanas que todos tenemos por el mundo, tanto en el entorno más directo, tanto en el caso de entornos que conoces por las informaciones  que avs recibiendo y que por X motivo te sientes identificado o no.
El bienestar de una persona apela a las emociones que está sintiendo en un preciso instante y también en un periodo concreto de tiempo en el que puede que la vida te sea favorable, que hayas cumplido los sueños que deseabas que fueran reales, se encuentra a gusto con el entorno que le rodea y con las relaciones con las personas que le aportan algo positivo ile ayudan a mantenerse donde está...o quizás todo lo contrario. El bienestar es tan altamente fluctuante que debería estar prohibido intentar medirlo.

Realmente, pero, creo que tienen razón  los del artículo, el bienestar del país no es el adecuado, peroe s que ni el de este país ni el del resto de los países civilizados ya que , por diferentes motivos, hoy en día hemos olvidado que vivimos entre personas, el trato entre unos y otros, el apoyo cuando hay problemas, los abrazos, los silencios compartidos, los besos, el escucharnos u no solo oírnos.... todo eso lo hemos substituido por el ir de compras cuando estoy triste, el callar y guardarme lo que siento ya que no hay nadie a quien realmente le importe y te quiera entender, hecho que nunca asegura que lo acabe consiguiendo, la ambición extrema por conseguir los objetivos pasando por encima de personas a las que apreciamos y queremos y viceversa. Hemos conseguido autoaplastarnos a nosotros mismos y culpar al mundo que nos rodea de no haber sido honestos y asumir los errores cometidos. Esto es normal en un mundo donde el más pintao pasa la patata caliente al de al lado y no hay nunca represalias.



El bienestar es un sueño, un estado que dificilmente  acabamos de conseguir nunca gracias a neustra condición humana inconformista, aumque a veces, l podemos llegar a tocar e incluso saborear, pero no podemos olvidar que las cosas buenas, por suerte o por desgracia, no duran eternamnete. Esto también forma parte de vivir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario